Slik beskytter du knokene dine

Andrè Sollund er sertifisert handwrapper og blant de i Norge som vet mest om god og riktig bandasjering av hendene til kampsport.

Visste du at bruk av bandasje på hendene i kampsport kan spores helt tilbake til år 688 før Kristus? Det var uansett først på 1920-tallet at bandasje inne i hansker ble vanlig. 

- Det aller viktigste er å støtte opp håndleddet, og beskytte knokene og alle de små beina inne i hånda, sier Andre Sollund, som går for å være en av Norges mest rutinerte «cutmen», og som også er sertifisert som handwrapper. 

De siste årene har han vært med flere norske proffboksere som Kai Robin Havnaa, Tim-Robin Lihaug og Simen Smaadal inn i kamp, og da med ansvar for det aller viktigste: hendene

Karrieren som trener går helt tilbake til 1998 og overlapper en aktiv karriere som kickboxer. 

- I aller verste fall kan karrieren være over på grunn av manglende eller feil bandasje. Får man brudd i knoker gir det ofte også langvarige væskeansamlinger som igjen utløser betennelser. Det er lett å slå opp disse skadene igjen, og vanskelig å bli helt frisk, sier Sollund, og fortsetter: 

- Hvis du akkurat har begynt med kampsport er det kanskje enda viktigere. De som har holdt på en stund har erfart viktigheten av god støtte til hånda, og har riktig teknikk inne. Men de som akkurat har begynt vet ofte lite som slagteknikker, så de trenger god støtte og beskyttelse av knokene. 

- Hvordan bør man legge en god og støttende bandasje på hendene?

- Det er litt forskjell fra proff og amatør, men gjengangeren er at bandasjene ikke skal stramme for mye, det skal være god støtte til tommel og båndledd og du bør ha god padding foran på knokene. Men spørsmålet «hvordan gjør du det» er det mange svar på ut i fra nivå og kampgren, sier Sollund. 

SLIK LEGGER DU EN GOD BANDASJE:

Skriv en kommentar

Alle kommentarer blir moderert før de blir publisert